כשהתלבטתי מה ללמוד לתואר ראשון, עוד עבדתי בחברת הייטק. באותה הנקודה כבר הבנתי שאני לא רוצה לבלות יום שלם במשרד וגם לא מעוניינת להעביר את רוב הזמן מול מחשבים (הקורונה צוחקת עליי עכשיו). אני רוצה לעבוד עם אנשים! להשפיע על בני אדם ועל החברה. לאחר הרבה התלבטויות וגם קצת ויכוחים עם הוריי שניסו לנתב אותי לתחומים אחרים, החלטתי שאני רוצה ללמוד תואר ראשון בחינוך מיוחד. לא היה לי כל ניסיון עם אוכלוסיות של חינוך מיוחד ודווקא חוסר הידע וחוסר הניסיון משכו אותי ללמוד ולהכיר את העולם המופלא הזה. בדיעבד גיליתי שסבתי לאה ז"ל, שנפטרה כשהייתי בתיכון, ניהלה בית ספר לחינוך מיוחד בצפון הארץ, כנראה שזה עבר בגנים. עד היום אני בתחושת החמצה שמעולם לא שוחחתי איתה על עולם התוכן המשותף שלנו.
במהלך לימודיי התנסיתי בכיתה של הפרעות התנהגות ביסודי, בהוראה מותאמת בקריאה ובחשבון וגם לימדתי מדעים בכיתות רגילות. בשנה האחרונה לתואר הייתי צריכה לבחור עם איזו אוכלוסיית חינוך מיוחד לעבוד. התלבטתי רבות ובסוף החלטתי שדווקא בשנה הזו, כשיש לי ליווי של מורה מאמנת ומדריכה פדגוגית אני רוצה להתמודד עם האוכלוסייה שאני הכי פחות מכירה והכי חוששת ממנה, נערים ונערות עם אוטיזם. ואכן קיבלתי את מבוקשי והתחלתי ללמד בכיתה ט', כיתת תקשורת. החוויה בכיתת התקשורת היתה מדהימה. ערבוב של חשש וסקרנות. רצון להתקרב ולהתחבר אבל גם לכבד את הקצב והצרכים שלהם. לאחר סיום ההתנסות המשכתי לחנך כיתות תקשורת י'- יב' במשך 7 שנים נוספות. כיתות התקשורת הן מקומי הטבעי, שם צמחתי ושם למדתי את כל מה שאני יודעת היום.
בעייני החינוך המיוחד מאפשר למורים להיות בעמדה שהיא קצת יותר טיפולית, בראייה יותר הוליסטית ועם חופש פעולה גדול יותר במערכת. אמנם השנה החלטתי לעשות שינוי וללמד בחינוך הרגיל, אבל בליבי אני מאמינה שכל המערכת צריכה ללמוד את שיטות העבודה של החינוך המיוחד ולהעניק הוראה מותאמת לכל נער ונערה. כפי שהאמין יאנוש קורצ'אק "חנוך לנער על פי דרכו". אז אם גם אתם לומדים במסלול לחינוך מיוחד או אפילו רק מתעניינים בו. אני מזמינה אתכם ללמוד על האפשרויות שעומדות לפניכם בסיום הלימודים.
סוג המסגרת
במערכת החינוך בישראל ישנן שלוש רמות של חינוך מיוחד ואליהן אתייחס
1. בתי ספר לחינוך מיוחד - לחובבות האקסטרים
בתי ספר לחינוך מיוחד הם בתי ספר בהם כל התלמידים מוגדרים כתלמידי חינוך מיוחד. כל הכיתות בהם הן כיתות קטנות והצוות המקצועי רב ומגוון (על פי התקן של כל לקות). בבתי ספר לחינוך מיוחד, יש חופש גדול בתכני הלימוד וקצב הלימוד, מכיוון שרוב התלמידים אינם ניגשים לבגרות מלאה וכך מתאפשר לעסוק יותר בפיתוח כישורי חיים, התנסויות מעשיות ורכישת מקצוע כמו: עריכת וידאו, נגרות, קונדיטוריה ועוד. לרוב, האוכלוסייה בבתי ספר אלו תהיה בתפקוד יותר נמוך מאשר תלמידי חנ"מ בבתי הספר הרגילים והם מחולקים לפי שכבות גיל או לפי רמת תפקוד ואז הכיתה היא רב גילאית. אחד היתרונות הבולטים הוא שבתי הספר נהנים משפע משאבים (באופן יחסי) מבחינת כוח אדם, ציוד וחדרים ייחודיים. מסוגלים להכיל ולהתמודד טוב יותר עם התנהגויות חריגות וכמובן שלנו כמורים לחנ"מ יש יותר אפשרויות קידום בתוך בית הספר. לרשימה הארצית של בתי ספר לחינוך מיוחד לחצו כאן
2. כיתות קטנות בבתי ספר רגילים
כיתות קטנות הן כיתות שבהן כל התלמידיםהם תלמידי חינוך מיוחד, אבל הן נמצאות בתוך בית ספר רגיל. כיתה קטנה מורכבת מסוג אוכלוסיה מסוים למשל: כיתות תקשורת (הרצף האוטיסטי), כיתות לקויי למידה, כיתות לקויי שמיעה וכו'. בכל כיתה כזו יש צוות של מורות וסייעות (כמות התלמידים והצוות משתנה לפי סוג הלקות,לכל סוג אוכלוסיה,כמות תקנים שונה). היתרון בכיתה כזו היא שמצד אחד הילדים מקבלים מענה מותאם וקבוצת שייכות משמעותית בכיתת האם, ובמקביל יש להם הזדמנות להשתלב בשיעורים מסוימים ובאירועים חברתיים עם שאר תלמידי בית הספר מהכיתות הגדולות. המורכבות בכיתות קטנות היא השפה ודרכי העבודה שונות מהמתרחש ביתר כותלי בית הספר. מה שיוצר מאין בית ספר בתוך בית ספר ותחושת ניתוק לא רק לתלמידים אלא גם לצוות המורים. בגילאים הצעירים סוגיית השילוב עובדת יפה אך ככל כעולים בגיל נושא השילוב נהיה קשה יותר גם אקדמית אבל בעיקר חברתית. התלמידים מודעים יותר לחריגות שלהם אל מול יתר הכיתות וזה מציף הרבה קשיים אך גם מזמן שיח עמוק על השונות והפיכתה למקור כוח ולא למקור של בושה.
לנו כמורים אפשרויות הקידום בבית הספר יותר מוגבלות שכן רוב התפקידים הניהוליים הם בתחום החינוך הרגיל. כמו גם כמות מוגבלת יותר של משאבים וליווי מקצועי של פסיכולוגית וצוות פרא רפואי.
היתרון בכיתות מסוג זה, הוא רמת התפקוד שלרוב תהיה גבוהה יותר מאשר בבית ספר לחינוך מיוחד. וכך רמת ההוראה והשיח עם התלמידים בהתאם. אפשרות ללמד על פי תכניות התלמידים הקיימות ובנוסף, לפתח תכני לימוד הקרובים לליבנו ולתחומי העניין של התלמידים שלנו.
3. מורות שילוב
מורות שילוב עובדות עם תלמידים בצורה פרטנית או עם קבוצה מצומצמת, מסייעות להם בהקניית אסטרטגיות למידה, תיווך חברתי ועוד. לרוב מורות שילוב עובדותבמסםר בתי ספר מה שהופך את התפקיד לקצת יותר בודד, שכן המורה לא שייכת לצוות ספציפי. המורה מלווה על ידי צוות המתי"א וצוות החינוך המיוחד בבית הספר. מורת שילב הוא תפקיד יחסית מבוקש בשל הגמישות בשעות העבודה והעובדה שלא מלמדים פרונטלית בכיתה. מומלץ למי שפחות מתחברת להוראה במליאה ועובדת בצורה טובה יותר בעבודה פרטנית.
סוג האוכלוסיה
אוכלוסיות החינוך המיוחד רבות ומגוונות וכל אוכלוסייה כזו מזמנת דרכי עבודה שונות ואופי אחר לכיתה. מי נכלל בקטגוריה הזו? כיתות תקשורת, כיתות לקויות למידה, הפרעות התנהגות, לקויות פיזיות, חירשות עיוורון, מוגבלות שכלית התפתחותית, בתי חולים והפרעות נפשיות. למידע נרחב על סוגי הלקויות לחצו כאן
עצה ממני - בחרו להתנסות במקום שהכי מושך אתכם או במקום שהכי מרתיע אתכם, דווקא בשלב שעוד יש לכם תמיכה. אם מסגרת מסוימת לא מוצלחת עבורכם נסו להבין מה בדיוק הקושי. האם זה סוג האוכלוסייה? הרכב הצוות? סוג המסגרת? חשוב שתאפשרו לעצמכם להתנסות ולדייק מה התנאים המותאמים לכם ביותר. איפה תצליחו להיות המורים הכי טובים? איפה תצליחו להעניק הכי הרבה? ואיפה תוכלו לצמוח? אל תהססו להחליף מסגרת בין שנה לשנה כדי למצוא את המקום הנכון ביותר עבורכם.
בהצלחה!
מור המורה
Comments