יחסי הורים מורים הם יחסים מורכבים.
כמורה צעירה זה אחד הדברים שהכי הלחיצו אותי והרגשתי שזה המקום שיש לי בו הכי פחות מודלינג. אני לא שומעת מורים אחרים משוחחים בטלפון עם הורים, לא לימדו אותי את זה בתהליך ההכשרה ואני בעיקר לא רוצה לפגוע בהורים, להכאיב או לעשות נזק לקשר שלי איתם. בפוסט הזה ריכזתי לכם את הכלים שעזרו לי באופן אישי להצליח להתמודד ולהשתפר במקום הזה.
הורים כשותפים לדרך
ההורים של התלמידים שלנו הם ההורים של התלמידים שלנו. הם אחראים עליהם, הם מכירים אותם מיום הילוודם, הם יחיו איתם לאורך כל חייהם, והם המציאות בה התלמידים שלנו חיים. כאשר המטרה שלנו היא לקדם את התלמיד ולעשות שינוי לטובה במצבו הלימודי/רגשי/חברתי אנחנו חייבים לראות בהורים כשותפים. פעולה חד צדדית של בית הספר ללא שיתוף פעולה מצד ההורים או אף התנגדות רק יעשו נזק. לכן עלינו לתת להורים להשמיע את קולם, לגרום להם לשתף כיצד הם רואים את הדברים ובעשייה משותפת לחשוב מה הכי נכון לילד. יש המון סוגים של הורים ועם כולם אנחנו צריכים למצוא את הדרך לעבוד. חינוך זו קודם כל מלאכת הלב, הזהרו מלהיות שיפוטיים מידי כלפי הורים. אנחנו אף פעם לא יודעים עם מה האנשים שיושבים מולנו מתמודדים. לכן, בואו נצא מנקודת הנחה שכולנו רוצים בטובת הילד. נזכור שאנחנו המבוגרים בסיטואציה ומתפקידנו למצוא פתרון שיוסכם על כל הצדדים.
מורה כדמות מקצועית
אני זוכרת את אחת השיחות הראשונות שלי עם הורים של תלמיד. לא הבנתי איך אני, בזמנו, רווקה ללא ילדים יכולה לייעץ להורים לילד בתיכון? לקח לי זמן להבין ולהפנים שההורים רוצים לשמוע את חוות הדעת המקצועית שלי.
אני שנמצאת עם ילדם 8 שעות ביום, חמישה ימים בשבוע.
אני שרואה אותו בדינמיקה חברתית ללא תיווך הורי.
אני שעובדת איתו צמוד על החומר הלימודי ורואה את הקושי, המאמץ, התסכול וההצלחות.
אותי הם רוצים לשמוע. שארחיב להם את התמונה, שאשתף איך הוא מתנהל בקבוצת השווים, איך הוא בוחר להתמודד ולמה לדעתי הוא זקוק.
אני המורה, אשתה חינוך, בעלת הידע מקצועי, אני לא יודעת הכל, אבל אני יכולה לשתף אתכם במה אני רואה ולחשוב יחד מה אפשר לעשות עם זה.
אז אני מבקשת מכם להסתכל על עצמכם במראה ולהגיד לעצמכם בקול שזה לא משנה אם יש לכם ילדים או לא. זה לא משנה אם אתם הורים משקיענים או הורים עייפים. הרצון שלכם לשנות ולקדם הוא מה שחשוב. חזקו בעצמכם את ההבנה שאתם גורם מקצועי מוסמך בעל ידע.
מערכת יחסים מאוזנת
כדי ליצור מערכת יחסים טובה ומאוזנת עם ההורים. זכרו להתקשר אליהם ולשתף אותם גם בדברים הטובים. בהצלחות הלימודיות, בעשייה החברתית,, בתרומה לאוירה הטובה, ברוח ההתנדבות לסייע לאחרים, ברגישות, בתבונה בכל נקודת אור שאתם רואים בילד. מורה שמתקשר רק כשקשה או לא טוב, יעייף את ההורים ויאבד אותם לאורך הדרך. זו אחריותינו קודם כל לראות את הטוב שבכל ילד ולשמור על תמונת מצב מאוזנת בהסתכלות עליו. אין ילד שהכל בו רע או לא טוב, לכל אחד יש חוזקות ונקודות אור, אנחנו צריכים לעזור להם לראות את זה בעצמם, ולעזור לעצמנו למצוא את זה בהם ולהעצים אותם.
טיימינג
שיחה מצוות ביה"ס היא תמיד ארוע מלחיץ. המחשבה הראשונה היא מה קרה? האם הילד שלי בסדר? לכן, לעיתים אעשה הכנה להורים בהודעת טקסט שאני מעוניינת לשוחח איתם על....וכותבת את מטרת השיחה.
דוגמאות:
היי מיכל, אני מודאגת מהמצב הלימודי של יוני אשמח שנשוחח כשתתפני.
יואל בוקר טוב, אשמח לשתף בהתקדמות של אורי, מתי נוח לך שאתקשר?
צהריים טובים, אשמח שנשוחח בערב ונחשוב יחד איך להקל על איריס, אני מרגישה שלא פשוט לה בימים האחרונים.
ההודעה למעשה מכינה את ההורה, הוא יודע שצפויה לו שיחה, הוא מבין כבר על מה נדבר בה והוא ידאג להתקשר כשיהיה פנוי לשוחח ולא בזמן עבודה או ליד אנשים אחרים.גם אני כמורה אדאג לקיים שיחות כשאני פנויה וקשובה, במרחב שקט שיכבד את השיחה ויסייע לי להיות כמה שיותר מרוכזת ועם אורך רוח.
מסרים חיוביים ולא מאיימים
למדתי שכשאני מגיעה לשיחה ממקום סימטרי ולא ממקום פטרוני השיחה מתנהלת בצורה הרבה יותר טובה. למה הכוונה? במקום להתקשר ולפרוק את תסכולי מהמצב בצורה חד צדדית, אני מנסה לגייס אליי את ההורים כבר בתחילת השיחה בהדגשת השותפות שלנו ועד כמה אני רואה בהם גורם משמעותי בעניין.
משפטים שעוזרים לגייס הורים:
אני זקוקה לעזרתך לנסות לגייס את ... ל....
אני רוצה שנפגש לחשיבה משותפת איך לעזור ל....
אשמח לשתף אותך ולשמוע איך אתם רואים את הדברים
אשמח לשמוע מה לדעתכם יכול לסייע לו
אני מודאגת מ...
אשמח לעזור לקדם אותו ב...
אני חושבת ש...יכול לעזור לו בעניין
אני חוששת מ.....
כל המשפטים האלו מדגישים את הדאגה והאכפתיות שלי כמורה ואת העובדה שאני מכבדת אותם כהורים והדמויות המשמעותיות בחייו של הילד. כשאני מגיעה לשיחה מהמקום הזה, עולם הסיכויים שהשיחה תוביל לשיתוף פעולה ורה וקידום המטרות.
הכנה לשיחה
בשנים הראשונות נהגתי להתכונן לפני כל שיחה עם הורים, עם השנים שיפרתי מיומנות והיום זה כבר קורה הרבה יותר בקלות. אבל עדיין אני מתכוננת בראש וממקדת לעצמי נקודות חשובות. בתחילת הדרך אני ממליצה לכם לכתוב בדף הכנה לשיחה את מטרות השיחה וכיצד היא יכולה להתפתח. מצרפת לכם דוגמא.
גיוס גורמים נוספים
לאחר שהתכוננתם לשיחה, חשבו האם נכון שבשלב זה רק אתם תבצעו את השיחה או שכדאי לצרף לשיחה את הרכזת, היועצת, המנהלת, מחנכת הכיתה (אם אני מורה מקצועית) או אולי כולן יחד. האם זה משהו ראשוני או תופעה חוזרת? זה משהו משמעתי או רגשי? מה מצבו הרגשי של הילד? הוא זקוק לגבולות ברורים או להכלה ואמפתיה? מי מהיושבים ייצג איזו גישה? מי מנהלת את הישיבה? האם אני רוצה לשמור על עצמי "נקייה" כדי להמשיך להיות המקום התומך והמחבק? חשוב שיהיה תהליך והידברות ותמיד להשאיר כלים נוספים להמשך הדרך. אם בפעם הראשונה נעשה שיחה רבת משתתפים נאבד אפשרויות שאולי נזדקק להן בהמשך.
גבולות
לפעמים שיחות עם הורים גולשות למקומות לא טובים. לפעמים נאמרים דברים קשים, בבוטות, בהרמת קול ובמקרים קיצוניים הדברים עלויםל להגיע לאלימות של ממש - מילולית ופיזית. אם יש הורה שאתם צופים שהשיחה איתו עלולה להתפתח למקומות כאלו, אל תפגשו איתו לבד. תמיד עם עוד גורם סמכות ותיק ומנוסה. אל תאפשרו לאנשים לזלזל בכם או לצעוק עליכם. אם יש צורך סיימו את השיחה באותו הרגע ואמרו שבצורה הזאת אתם לא ממשיכים את השיחה.שמרו על עצמכם רגשית ופיזית.
コメント